Kivikoski, Kuhmoinen

Pekka Halosen (1865–1931) Kesäurheilua-maalauksen koskiaihe on Keski-Suomesta, Kuhmoisten Puukkoisten-kylän Kivikoskelta.

Kuvalliset elementit

Kesäurheilua-maalaus oli Pekka Halosen kesän 1922 pääteos. Kolme miestä vetää venettä ylös pitkin Kivikoskea. Aihe on moderni, koska urheilua ja työntekoa kuvaava maalaus ei liity myyttisen suomalaisuuden kuvaamiseen.Sommittelu, jossa taimmainen poika sijoittuu maalauksen yläreunaan, viittaa impressionistiseen traditioon.

Kesäurheilussa toteutuu Haloselle tyypillinen ihmisen ja luonnon harmonisen vuorovaikutuksen kuvaaminen. Maisema ja siihen asetetut henkilöt muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Pyrkimys kuvata ihmisen ja luonnon välistä harmonista suhdetta johti luultavasti siihen, että Halonen rajasi kosken rannalla sijainneen myllyn ja sahan sekä kosken keskellä kulkeneen tukkirännin ulos kuva-alasta.

Maalauksen ihmishahmojen silmien viitteellinen kuvaus on niin ikään Halosen taiteelle ominainen piirre, johon liittyy taiteilijaa kiinnostaneita visuaalisia, filosofisia ja uskonnollisia kysymyksiä.

 

Tekstit: FM Antti Vallius, 2011


Kuhmoisten Kivikoski, Halonen:
Kesäurheilua

» Halonen Kivikoskella

» Maalauksen maisema

» Kuvalliset elementit


Pekka Halonen: Kesäurheilua (1922). Öljy kankaalle, korkeus 161 cm, leveys 115,5 cm. UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö. Kuvaaja: Rauno Träskelin.

Lähteet:

Ahtola-Moorhouse (2008)

Halonen (1946)

Heinänen, Seija (2011). Matkoja maisemaan – Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen Keski-Suomessa. Teoksessa: Tunne maisema (toim. Pauline von Bonsdorff, Seija Heinänen ja Virpi Kaukio). Maahenki Oy. Helsinki.

Lindström (1957)

von Bonsdorff (2008)

ISSN-L 1799-6929

Maisemapaikka-hanketta ovat tukeneet

Keski-Suomen ely-keskus (ympäristökasvatushanke)

Jyväskylän taidemuseo

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto

© 2012- Jyväskylän taidemuseo/ Tunne maisema -projekti